Hogyan rendezzük be a nappalit!

Megvásároltad új otthonod, de túl kicsinek látszik a nappali. Ne aggódj, ez nem a világ vége! Sőt egyesek szerint a kisebb méretű nappali sokkal hívogatóbb és barátságosabb, mint egy nagyobb alapterületű nappali szoba. Egy dolognál viszont nagyobb odafigyelést igényel nagy társainál mégpedig, a bútorok jó elrendezésénél. Íme kilenc variáció egy kis méretű nappali bútorainak elrendezésére:

Az első lehetőség, hogy kiválasztasz a nappaliban egy fókuszpontot. Ez a fókusz pont lehet egy könyvespolc, tv, kandalló vagy akár egy festmény. Ez esetben nincs különös meghatározása a bútorok elrendezésének, a lényeg, hogy mind a fókusz pont fele nézzenek.

Egy másik lehetőség, amikor a nappalink fő funkciója a vendégfogadás, baráti beszélgetések színtere. Ebben az esetben fontos az elrendezésnél, hogy a székek, kanapék egymással szemben, mégis könnyen körbejárhatóak legyenek.

Ha azt szeretnéd elérni, hogy nappalid kiegyensúlyozott, harmonikus érzést sugalljon új megközelítésből kell nézni a berendezést. Egy ilyen nappali kialakításánál már nem elég csak a bútorok elrendezésén gondolkodni, hanem előrelátóan meg kell tervezni a szoba többi kiegészítő elemének – dekorációk, díszpárnák – pontos kinézetét, színeit, helyét is. A bútorok elrendezésénél is fontos az egyensúly. Például ha a szoba egyik oldalára tesszük a kanapét, akkor vele szembe két fotelt kell elhelyezni, hogy a tökéletes harmónia meglegyen.

Gyermekes családoknál sokszor nehéz meghúzni a határvonalat a nappali és a játszótér között. Ebben az esetben érdemes válaszfalnak valamely bútort felhasználni akár egy komódot vagy kanapét, mely megadja a felnőtt és gyermek birodalom közti határvonalat.

A legelső feladat a nappali berendezése előtt a pontos tervezés. Pontosan meg kell határozni milyen bútorokat szeretnénk elhelyezni a térben. Ha már pontosan tudjuk, hogy milyen funkciójú bútorokat szeretnénk, készítsünk egy pontos tervet.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindig kezdjük a tervezést a legnagyobb bútordarabbal – pl.: kanapé – és tervezzük köré a többi bútort. Ha tv szoba funkciója lesz a nappalinknak, akkor fontos, hogy a fotel a kanapéval szemben helyezkedjen el és érdemes egy dohányzóasztalt is elhelyezni. Ennek mind esztétikai, mind funkcionális értéke van. Ebben az elrendezésben bárhonnan tökéletesen élvezhető a tv-zés de egyaránt alkalmas egy kellemes családi vagy baráti beszélgetésre is.

Nyugodtan kísérletezz több elrendezési variációval! Ülj le és alaposan vizsgáld meg a helyiséget, majd gondold át, hogy ki milyen tevékenységet szokott folytatni itt a család. Ez nagy segítség a bútorok kiválasztásánál.

Amikor a dohányzó asztalt vagy más kiegészítő asztalt tervezel a nappaliba, mindig győződj meg róla, hogy annak az elhelyezése nem zavaró, nem keresztezi a közlekedésedet a szobában.

A világítás szintén nagyon fontos. Egy kis alapterületű nappali kevés fénnyel komornak tűnhet. Ha nagy ablakok vannak a helységen rendkívül szerencsés vagy, de ha nincsenek akkor sem kell kétségbe esni, a fényt pótolni lehet hangulatos fényforrásokkal.

Forrás: homedit.com