Egy ünnep hat köntösben

Az egyik legszebb ünnep a karácsony. Azt hiszem, ezzel mindenki egyet tud érteni. Abban, hogy ki hogyan szeret készülődni és hol és kikkel tartja, abban már mindenkinek egyéni elképzelése van.

Gondoltam izgalmas lenne, ha több stílusban is megnéznénk eme szép ünnepet. Egy hat részből álló cikksorozatot indítok, melyben a leg népszerűbb lakberendezési stílusoknak megfelelő lakásdekorációs és karácsonyfa ötleteket.

Tartsatok velem hat héten át és kalandozzunk a szebbnél szebb dekorációk között.

1. rész: SKANDINÁV KARÁCSONY

Az első egyik leg kedveltebb stílus a skandináv stílus. De a skandináv országokban vajon hogyan zajlik a karácsony?

Norvégia, Finnország, Dánia, Svédország, Izland skandináv karácsonyt tartanak. A hagyomány szerint náluk az ajándékokat nem mindenhol a Mikulás és nem is a Jézuska hozza hanem a Gnómok.

A skandináv karácsony különleges törpszerű lényei hoznak szerencsét vagy bosszút a gyerekeknek, attól függően, hogy azok hogyan viselkedtek velük.

Bár a legtöbb országban a Gnómot várják, minden országban kicsit másképp. Van, ahol rizspudinggal várják, van ahol tulipánnal díszítik a karácsonyfát a kedvéért, van ahol Sand Kagert (karácsonyi süteményt) sütnek a háziasszonyok és délután a gyerekek körbekínálják a szomszédokat. És ami szinte mindenhol közös, hogy szaunázással köszöntik a karácsonyt.

Izland az egyetlen, ahol nem a Gnóm, hanem a Mikulás látogatja meg a gyerekeket. Nem is egy hanem rögtön 13! A gyerekek kiteszik a cipőjüket az ablakba és abba teszi a mikulás az ajándékot. A „rossz” gyerekek krumplit kapnak a cipőjükbe ajándék helyett.

A skandináv karácsony lényege a meghittség, a szeretet, a szerencse és a remény beköltöztetése az otthonokba, a rendkívüli hideg ellenére.

Magát a skandináv stílust is a melegség, puhaság, kellemes natúr és pasztell színek valamint anyagok jellemzik. Ez mutatkozik meg a skandináv karácsonyi dekorációkban is.

Sok puha kötött anyag és szőrme dekorációt használnak, de a natúr fa is folyamatosan jelen van. A karácsonyfák rendkívül gazdagon diszitettek. A gyertyák sokasága nélkülözhetetlen kiegészítője az igazi skandináv hangulatnak, a kellemes igaz skandináv karácsonynak.

Jellemző színe: fehér, szürke, zöld, piros, barna

Jellemző anyaga: natúr fa, puha anyagok, szőrmék

Jellemző motívumok: csillag, szarvas, szívecske, manók

familyholiday.net
onekindesign.com
liiv.blog
etsy.com (Izland)
i.pinimg.com
www.etsy.com
thepaintedhive.net
thebeautydojo.com
bhg.com
amenagementdesign.com
lincolnshirefenncrafts.com
blog.buyerselect.com
i.pinimg.com
maison-au-naturel.blogspot.com

 

Most pedig néhány apró, de annál jellegzetesebb skandináv karácsonyi dekoráció, amit Te is bármikor beszerezhetsz a hazai lakberendezési áruházakban. A képekre kattintva azt  is megtudhatod hol és mennyiért.

 

 

Jövő pénteken egy újabb stílust hozok. Várok mindenkit szeretettel.

Kellemes készülődést!

 


További cikkek a témában:

SKANDINÁV KARÁCSONY   I   MINIMÁL KARÁCSONY

EGZOTIKUS KARÁCSONY    l   LOFT KARÁCSONY